Szeretettel köszöntelek a Balance közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balance vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balance közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balance vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balance közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balance vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Balance közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Balance vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Annyi bizonyos, hogy a zsázsa az ókorban nagyon kedvelt salátanövény volt.
Persze azt nagyon reménytelen dolog volna kibogozni, hogy amikor
zsázsáról van szó, akkor a görög vagy latin szerző a kerti vagy a vízi
zsázsára, vagy esetleg egészen más növényre gondol. A kerti zsázsa (Lepidium sativum)
valószínűleg a mai Irán területéről származik. Dioscorides azt írja,
hogy Babilon a hazája. Kínában mar i. e. 1500 évvel is ismerték; I. Yin
császári miniszter úgy vette számba a növényjegyzékében, mint a
legfinomabb salátát. Magjait
megtalálták az egyiptomi sírokban, és a görög Theophratos részletesen
leírja a termesztését. A római Ovidius, Martialis és Columella egyhangú afrozodiákum
(nemi ingerlő) anyagként emlegeti (gramen impudica = szemérmetlen mag)
a férfigerjedelmet fokozó hatása miatt. Az ilyesmi azonban sohasem
egyértelmű, mert a nem kevésbé szavahihető Plinius viszont éppen az
ellenkező hatásáról tudósít.
A kerti zsázsa termesztése
A kerti zsázsa
apró, barna magját bármikor vethetjük. A jó minőségű, lehetőleg
homokkal kevert kerti földet lapos edénybe, tálkába, tányérba, műanyag
dobozba tesszük. Két-három ujjnyi vastagságú földréteg már kielégítő
lesz a növény számára. Ne használjunk magvetésre más szobanövények cserepéből származó földet, mert az rendszerint fertőzött, az ilyen talajból kikelő növénykék szára elvékonyodik, a növények eldőlnek és elpusztulnak! A földet nyomkodjuk le, és vessük rá a magvakat. Ne takarékoskodjunk a vetőmaggal, ha sűrűn vetünk, bőséges "aratásunk" lesz. A magokat ezután fedjük le 1-2 mm vastag föld- vagy homokréteggel, és ezt is nyomkodjuk le.
Az
így előkészített edényt állítsuk sötét helyre, vagy fedjük le
kartonpapírral, hogy a vetést ne érje a fény. A növényeket addig
tartsuk sötétben, amíg kibújnak a földből, így nem marad a maghéj a
levél hegyén. Ezután már bőséges megvilágításra, napfényre van
szükségük, tehát a legjobb helyük az ablakpárkány belső - szoba felé
eső - részén lesz. A zsázsa kedveli a meleget, legjobban 20-22°C-os hőmérsékleten növekszik. A vetés után három-négy nap múlva már megfigyelhetjük, h
ogy milyen erélyesen csíráznak a magok,
hogyan tolják magukat a talaj felszínére. Ekkor bőséges öntözéssel kell
őket segíteni, mert a zsázsának elsősorban sok
vízre van szüksége. A
vetést ne öntözzük felülről, mert a vízcs
eppektől a növények
elfekszenek. Ha vízáteresztő az edény, akkor állítsuk napo
nta 5-10
percre vízbe, hogy a talaj jól átnedvesedhessék.
A
vetés utáni 10-12. napon már sűrű, zöld vetésünk lesz. A növénykék két
sziklevelük fölött ilyenkor már két-három apró lomblevelet is
fejlesztenek. Ez a legalkalmasabb idő arra, hogy megkezdjük a zsázsa
"betakarítását".
A kerti zsázsát nem kell földbe vetni
A kerti zsázsa azon kevés növény
közé tartozik, amelyeket nem kell föltétlenül földbe verni. Ha egy
tányérba több réteg itatóspapírt fektetünk, azt alaposan benedvesítjük,
akkor erre is vethetjük a magokat. Természetesen ezt a vetést is le kell takarni. Erre a célra a legalkalmasabb a vékony vattaréteg, amelyen a kis zsázsanövények átbújnak. Amit a növénykéből elfogyasztunk, az voltaképpen csak a szár és a rajta levő két sziklevél. Ha kissé tovább engedjük a növénykéket nőni, akkor megjelennek az első, zsenge lomblevelek is, amelyek éppen olyan kellemes ízűek, mint a sziklevelek. A levágott növények
természetesen nem sarjadnak újra! Ezért az a termelés célszerű
módszere, hogy hetenként vetünk be egy-egy edényt maggal, így a
"letermettek" helyébe mindig új vetések lépnek és télen, állandóan,
folyamatosan lesz vágható és fogyasztható növényállományunk.
A kerti zsázsa felhasználása, tartósítása
A friss zsázsa a tormához hasonlóan csípős ízű, de annál sokkal enyhébb, kellemesebb. Télen különösen magas C-vitamin-tartalma és friss, üde íze miatt fogyasztjuk. A szobában, edényben termelt növényeket
a talaj felszíne fölött ollóval vágjuk le. Ne húzzuk ki az egész
növényt, mert gyökérszálai közé föld keveredik, és akkor nehéz
letisztítani. Nagyon
alkalmas vajas kenyér, szendvics ízesítésére, továbbá ételek
díszítésére. Hozzákeverhető fejes salátához, így nagyon pikáns ízű salátát kapunk. Kiváló mártás, leves készíthető belőle. A friss zsázsát kis csomókban alufóliába göngyölve a mélyhűtő szekrényben lefagyaszthatjuk. Így egész évben, bármikor fogyasztható. És
még egy haszon, ami a jövő szempontjából figyelemre méltó: a gyerekek
itt tanulmányozhatják a növényi életfolyamatokat. Maguk vethetik el a zsázsa magvait, és megfigyelhetik, hogy miként duzzadnak meg a víz hatására a csírázó magok,
hogyan jelenik meg először a gyököcske, majd a két sziklevelet hordozó
szár. Rájuk lehet bízni "a termés betakarítását" is, hogy érzékeljék
munkájuk eredményét!
Dr. Bálint György
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pozitív gondolkodás
Télen is meggyel védekezzünk a megfázás ellen
Káosz uralkodik benned? Teremts rendet!
Készítsünk felfújtat zsemléből!